Barátunk a természet!

Kezedben a bolygó.

A természetfilmek fontossága

2016. december 04. 08:51 - barátunkatermészet

Amint előző posztomban említettem, a globális felmelegedés igen fontos probléma, amellyel sok természetfilmben foglalkoztak már, mégis úgy érzem, hogy a nagyközönséget ezek az alkotások kevésbé tudják megfogni.

A leginkább akkor döbbentem erre rá, mikor előző héten két vetítésre is beültem a moziba, az egyikre csütörtök, a másikra péntek este. A csütörtöki mozira már napokkal azelőtt meg kellett vennem a jegyet, hogy a számomra megfelelő helyről élvezhessem az előadást, míg a másikra elég volt vetítés előtt fél órával jegyet váltanom.

Az első film egy fantasztikus varázsló világba repítette el a közönséget, melynek története egy ismert írónő tollából származik, míg a második film Jacques Cousteau életét dolgozta fel, kihangsúlyozva a természet szépségét és annak védelmét. Cousteau kapitány sajnos csak 12 embert tudott péntek este elcsábítani (velem és a párommal együtt). Megható, lenyűgöző és egyben elgondolkodtató is volt a film, amely ráébresztett, hogy mennyire keveset teszünk bolygónk megóvásáért, hogy én mennyire keveset teszek érte. Be kellett látnom milyen jelentéktelen és irányított életet élek. Az anyagias, internet által átszőtt, globalizált világ engem is beszippantott, elbutított és birkaként terelget. 

Ezek a szomorú tények aznap este teljesen világossá váltak előttem. Ugyanakkor elszomorított a tudat, hogy nem csak velem történik ez, hiszen az emberek nagy részét a szemfényvesztés, a két órás káprázat oly nagyon lenyűgözi, míg azok a dolgok, amik értékkel bírnak egyáltalán nem fontosak számukra. 

Félreértés ne essék, jók a szórakoztató filmek, de abban biztos vagyok, hogy többet kellene tenni azért, hogy az értékkel bíró és a természetet bemutató alkotások sokkal nagyobb szerepet kapjanak mindannyiunk életében. Bolygónkat csak akkor tudjuk hatékonyan megvédeni, ha elég ismerettel rendelkezünk, ehhez pedig az kell, hogy minél több ember válassza a természetfilmeket, dokumentumfilmeket a szemfényvesztés helyett. Remélem eljön az idő, mikor az emberek tömegében felébred a vágy a tudás iránt és egyszer ezen alkotások vetítésén is tolongani fognak.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://baratunkatermeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr1912021081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zámbó Andris 2017.01.24. 16:51:20

Szia! Fontos és időszerű témákat pengetsz.... Jó látni. :) Sok sikert kívánok a blog folytatásához! Ha egy természetvédelmi szakos tanuló amatőr természetfotói, a vidéki Magyarországot bemutató cikkei érdekelnek, akkor nézz be hozzám. zamboandrasfoto.blog.hu/

Még visszanézek ide is én is. :)

barátunkatermészet 2017.01.25. 12:57:15

@Zámbó Andris: Szia! Köszönöm a pozitív szavakat :) Megnéztem a képeidet, nagyon tetszenek!Örülök, hogy vannak mások is, akiknek fontos a természet.

Zámbó Andris 2017.01.25. 20:48:57

@barátunkatermészet: Szia! Nagyon szívesen, én is örülök neki. Szintén köszönöm a pozitív véleményt és a látogatást! :)
süti beállítások módosítása