Barátunk a természet!

Kezedben a bolygó.

Legyél Te is elektromos!

2016. december 01. 11:42 - barátunkatermészet

Az autó szinte nélkülözhetetlen része a mindennapi életünknek, ugyanakkor nem mindegy, hogy a sok különböző modell közül melyiket választjuk. Ha igazán környezettudatosak szeretnénk lenni, akkor döntsünk a hybrid vagy elektromos változat mellett.

Igen, tudom, hogy ezt mondja mindenki, még az állam is ad kedvezményt, tisztán elektromos autó vásárlásához, de a legtöbb ember mégis ragaszkodik a jól bevállt modellhez és inkább benzinmotoros kocsit választ.

Azt azonban tudnotok kell, hogy a benzin- vagy dízelmotoros autók milyen hatással vannak a környezetükre. Az autók szén-dioxid kibocsátása magas, ami hozzájárul az üvegházhatás súlyosbodásához. Mindez a bolygó fokozatos felmelegedéséhez vezet, ami hosszú távon jelentős klímaváltozást idéz elő. Van olyan földrajzi terület, ahol a hőmérséklet drasztikusan emelkedni fog (ilyen pl. Arab-félsziget, Amerika bizonyos részei) máshol lehülésre lehet számítani (pl. Európa). A globális felmelegedés veszélyeit remekül bemutatja Leonardo DiCaprio Özönvíz előtt című dokumentumfilmje, mindenkinek érdemes lenne megnézni.

Az autókhoz visszatérve szerintem a legfontosabb, hogy tisztában legyünk azzal, mi hasznunk származhat abból, ha tisztán, vagy félig elektromos gépjármű mellett döntünk.

Vegyük először szemügyre a hybrid változat előnyeit. Mivel én magam is ilyen típusú autóval járok ezért elsőkézből tudom szemléltetni az előnyeit:

Sokkal kevesebbszer kell a benzinkútnál megállnom, mint a páromnak, akinek dízel hajtású járműve van, vagyis, pénzt spórolok, ez havonta több ezer forintnyi megtakarítást jelent.

A következő előnye, hogy kisebb az autóban a menetzaj, ami elsőre kicsit furcsának tűnhet, de idővel rájövünk, hogy alacsonyabb hangerőn is remekül halljuk a rádiót, így kíméljük hallásunkat.

A legfontosabb előnye mégis az, hogy a részben elektromos meghajtásnak köszönhetően kevesebb károsanyagot bocsájtunk ki, mint hagyományos autóval járó társaink, így a kényelmünk megtartásával, pénzmegtakarítás mellett még a természetünket sem szennyezzük olyan nagy mértékben, ami remek érzés.

Ha még inkább környezettudatosak szeretnénk lenni, akkor válasszuk a tisztán elektromos hajtású autókat, melyekből már egyre szélesebb kínálat áll a rendelkezésünkre. Leginkább rövid távolság megtételére alkalmasak, de nagyvárosban szerintem remek társunk lehet. Amellett, hogy a zajszintje minimális, nem szennyezi a környezetet, és még tankolni sem kell, elég csak rádugni a konnektorra. Ha otthon töltjük akkor nyilván van némi áramköltségünk, de ha nyilvános töltőállomást választunk akkor a költségeinket még inkább minimalizálhatjuk. 

Ne felejtsétek: környezettudatosan élni egyre nagyobb sikk és ha igazán szeretnétek divatosak lenni, és ezt szeretitek megmutatni akkor válasszatok hybrid vagy tisztán elektromos autót. Higgyétek el megéri!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://baratunkatermeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr112013998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paffy 2017.01.31. 10:45:52

Szia!
Az DiCaprió dokumentumfilm tényleg nagyon jó. Leginkább az a részt tetszett, ahol az amerikai életformát rója fel az indiai képviselőőasszony, ami mennyire nem "környezetbarát". Akármennyire is szeretnénk mi kisemberek elhinni, sajnos a globalizációval mi is nagyban hozzájárulunk a földünk kizsákmányolásához. Sokan sikknek tartják azt, hogy a nagyvárosból vidékre költözzenek,aztán naponta autózgatnak több órát a munkahelyükhöz. A jómóduaknak sikk a környezetvédelem, a nyomortelepekne meg amúgy is környezet tudatosan élnek, mert nem jutnak semmihez. Ami meg van, szemét télen kénytelenek eltüzelni. Ők nem vesznek, félévente új mobilt, elektromos kütyüt, mert nincs rá pénzük.
Vajon DiCaprio, vagy akár mi lemondanák-e a kényelmes életért a körenyzetünkért?

paffy 2017.01.31. 10:59:32

Bocsánat, sikerült elküldenem, pedig még nem fejeztem be. Jó, hogy kicsibe kezdünk, szelektív hulladékgyűjtés, nem kérünk zacskót a boltba, gyalog vagy biciklivel közlekedünk, elektromos autót veszünk, kimosható pelenkát veszünk s turiba járunk, használt cikket veszünk, vagy javítattunk.
Én magam környezettudatosnak vallanám magam, de sok mindenről én sem mondok le. (Palackozott víz, új ruha ami tuti Kínában készült, autóba ülök, főleg télen mikor nem kellemes sétálni a szmogba, hozzájárulva ezzel a rossz levegőhöz, fűtés gőzerővel,mosás akár nem teljes töltettel stb, eldobható pelenka, öko mosószer, nincs mosogatógépünk és szárítógépünk..). Sikk ide vagy oda, a fejlett társadalom teszi tönkre a bolygónkat. Lásd a filmbe is, egy amerikai ember átlag fogyasztása felér 61 nigériai ember fogyasztásával!(Özönvíz után c. film 36. perc).
Ide belinkelném a film elérhetőségét:
climenews.com/ozonviz-elott-sokak-szamara-sokkent-hatott-leonardo-dicaprio-uj-filmje

Sok sikert a blogíráshoz!

barátunkatermészet 2017.02.02. 15:27:59

@paffy: Köszi a linket, nagyon jó film, remélem egyre többen megnézik majd :)
A problémafelvetésed igaz és teljesen jogos. A globalizáció ellen nem tudunk sokat tenni és valóban nehéz lemondani a mindennapi kényelmünkről. A valódi és jelentős változás eléréséhez, ha egy bizonyos szempontból nézzük, akkor mi, kisembere kevesek vagyunk, de szerintem minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk ahhoz, hogy amennyire tudjuk védjük a környezetünket. Úgy vélem még akkor is, ha az csak egy apró porszem a hatalmas gépezetben. Lehet, hogy sok mindenen nem tudunk már spórolni, változtatni (palackozott víz,stb. amiket remekül felsoroltál) de azon a kevés dolgon amin még tudunk, érdemes változtatni. :)
süti beállítások módosítása